Angst om aan te blijven komen

Gepubliceerd op 11 april 2022 om 06:30

Ben jij bang om aan te blijven komen? Dan is dit blog voor jou.

 

Ik ben ook heel lang bang geweest. Bang dat mijn honger nooit zou stoppen, bang dat ik eindeloos aan zou blijven komen. Bang dat ik het aankomen niet onder controle zou hebben. Bang om dik te worden. 

 

Deze angst zorgde ervoor dat ik aan mijn eetstoornis vast bleef houden. Vasthouden aan mijn eetstoornis voelde veilig. Het voelde fijn om precies te weten wat ik kon eten zonder aan te komen. Maar ik werd ook wel eens moe van al mijn regels en restricties. Steeds maar weer hetzelfde eten. Nooit mezelf iets lekkers durven toe te staan.

 

Ik heb me heel lang vastgehouden aan mijn veiligheid. Juist daardoor werd ik steeds banger. Bang voor de veranderingen van mijn lichaam, bang voor het getal op de weegschaal, bang om aan te komen, bang om meer te gaan voelen, bang voor alles wat er van mij verlangd werd… Maar vooral ook bang dat als ik eenmaal aan zou gaan komen, het nooit meer zou gaan stoppen. Dat er geen rem op zou zitten. Dat ik voor eeuwig door zou willen blijven eten. Dat ik de controle totaal zou verliezen.

 

Zal ik je eens iets vertellen? Deze angst is niet reëel. Misschien ga je meer aankomen dan je zou willen. Misschien word jouw gewicht dus iets hoger dan het doel dat jij nastreefde. Maar misschien had jij dat gewicht dan ook nodig. Want weet je: jouw lichaam is eigenlijk écht ontzettend slim. Het weet precies wat jij nodig hebt. Het zal je vertellen wanneer je eten nodig hebt. Wanneer je rust nodig hebt. Alleen moet jij er naar leren luisteren. Dat is niet gemakkelijk, ik weet het. Maar ik leer het steeds beter. Als je honger hebt, dan is dat een duidelijk signaal van jouw lichaam: je hebt eten nodig.

 

Heb je zin in chocolade? Neem dan chocolade en dus geen appel. Na die appel zal je waarschijnlijk namelijk nog steeds zin hebben in chocolade, want je hebt niet naar je lichaam geluisterd. En nee, jouw lichaam zal niet eeuwig blijven vragen naar chocolade, chips, ijs, of wat dan ook. Als jij jezelf deze voeding gewoon toestaat, dan zal jouw lichaam er ook minder obsessief mee omgaan.

 

Ik weet dat het moeilijk is om weer te leren vertrouwen op jouw lichaam. Ik weet dat jouw angsten je gek maken en dat het bijna onmogelijk voelt om er tegenin te gaan. Ik weet dat jij denkt dat jij de enige bent die wél zal blijven aankomen, of dat jij degene bent die niet naar zijn lichaam kan luisteren. Dat jouw lichaam écht alleen maar chips, chocolade en koek wilt. Misschien is dat voor een periode zo, want misschien heb jij jouw lichaam wel heel lang geen chips, chocolade en koek gegeven en verlangt het daardoor eindeloos naar deze producten. Dat is namelijk hoe jouw brein werkt: als je jezelf iets verbied, zal je vaak juist datgeen willen wat je jezelf verbiedt. Dus wees lief voor jezelf. En probeer vertrouwen te hebben. Luister niet naar je angst, maar ga er dwars tegenin. Dat is de enige manier om jouw angst te overwinnen.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.