7 Nadelige gevolgen van anorexia

Gepubliceerd op 16 augustus 2021 om 06:30
  1. Sociaal isolement

Een eetstoornis kan er voor zorgen dat je in een sociaal isolement terecht komt. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat sociale contacten moeilijker zijn te onderhouden omdat deze vaak gepaard gaan met eetmomenten.

 

  1. Onvruchtbaarheid

Ondervoeding, ondergewicht, stress en/of intensief sporten kan er voor zorgen dat je niet meer ongesteld wordt. Het lichaam beschermt zichzelf als het ware, want als je niet meer ongesteld wordt, kun je ook niet zwanger worden. Het uitblijven van de menstruatie kan leiden tot onvruchtbaarheid of problemen in de menstruele cyclus.

 

  1. Haaruitval

Omdat jouw haar ook voedingsstoffen nodig heeft om te kunnen groeien, zal het uitvallen wanneer het hier niet voldoende van binnen krijgt. Je zult ook merken dat je haar doffer wordt en minder glanst.

 

  1. Hartproblemen

Door een tekort aan voedingsstoffen en energie, neemt de dikte en de kracht van de hartspier af. Net als alle andere organen, heeft het hart namelijk voldoende voedingsstoffen nodig om goed te kunnen functioneren.

Door een tekort aan kalium kunnen zelfs hartritmestoornissen ontstaan. In uitzonderlijke gevallen kan dit leiden tot een hartstilstand.

 

  1. Botontkalking

Door een tekort aan vitaminen en mineralen (calcium) kan het zo zijn dat er botontkalking ontstaat. Botontkalking ontstaat normaal bij oudere mensen; de botten worden dan minder sterk en je kunt eerder botten breken wanneer je valt. Je kunt er zelfs kleiner en krommer door worden en er kan evenwichtsverlies ontstaan. Botontkalking is onomkeerbaar.

 

  1. Irreële angsten

Hoe meer jij naar je eetstoornis luistert, hoe meer ruimte jouw eetstoornis in zal nemen. Jouw eetstoornis zal steeds meer regels voor jou opstellen en steeds meer van jou eisen. Daardoor ontstaan er allerlei irreële angsten. Je wordt bang voor bepaalde voedingsmiddelen omdat je ze bijvoorbeeld al zó lang niet meer hebt gegeten, dat jouw eetstoornis heeft verzonnen dat er allerlei verschrikkelijke dingen met jou gebeuren wanneer je datgeen weer eet.

 

  1. Slechte concentratie

Je kunt jouw eetstoornis niet uitzetten, helaas is die eetstoornis vierentwintig uur per dag bij je. Hij blijft schreeuwen en bij alles wat je doet denk je ondertussen aan eten of bewegen. Je hoofd kan simpelweg nergens meer op focussen omdat je brein alleen maar signalen naar jouw lichaam wil sturen om te moeten eten.

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.