Problemen delen

Gepubliceerd op 28 juni 2021 om 06:30

Waarom het kan helpen om jouw problemen te delen

Vroeger was ik altijd degene die nooit over haar problemen sprak. Ik was het meisje met de eeuwige glimlach. Op iedere vraag antwoorde ik met een lach. Ik schaamde me voor mijn problemen en wilde daar niemand anders mee lastig vallen.

Nu is dat echter heel anders, ik ben niet langer het meisje met de eeuwige glimlach. Ik lach nog steeds wel veel, hoor. En misschien zet ik af en toe die glimlach nog steeds wel in op moeilijke momenten. Tegelijkertijd durf ik nu echter veel meer van mezelf te tonen. Ik vind het nog steeds vaak moeilijk om te praten over mijn problemen, voor mij is het veel gemakkelijker om ze op papier te zetten. Ik heb de afgelopen jaren steeds meer ervaren hoe belangrijk het is om mijn problemen en onzekerheden te delen. Ik heb ervaren dat ik ze niet weg hoef te stoppen, maar ze er mag laten zijn. Daardoor ben ik niet alleen een heel ander mens geworden, ik merk ook dat ik mensen veel beter kan toelaten. Mijn muurtje kan ik makkelijker laten zakken.

In deze blog wil ik graag met jullie delen waarom het zo belangrijk kan zijn om je problemen te delen.

 

  1. Zodat anderen je kunnen steunen.

Zodra anderen weten wat er allemaal in jouw hoofd omgaat, kunnen ze jou ook veel beter steunen. Je kunt niet altijd geholpen worden, maar steun kan vaak al heel veel betekenen. Daardoor kun je je al een stuk minder alleen voelen.

  1. Zodat anderen meer begrip voor je zullen hebben.

Als anderen niet weten wat er allemaal in jouw hoofd omgaat, zal het ook moeilijker zijn om begrip te hebben voor je. Misschien gedraag jij je op een bepaalde manier omdat je boos, bang, of verdrietig bent – als een ander dit echter niet weet, kan iemand daar minder snel begrip voor opbrengen.

  1. Zodat je er achter komt dat je niet alleen bent.

Als je jouw problemen of onzekerheden deelt, zul je er achter komen dat jij niet de enige bent de hier tegenaan loopt. Misschien voel je je soms raar, onbegrepen of alleen. Zodra iemand anders echter herkenning van jouw gevoelens of gedachtes uitspreekt, geeft dat meteen het gevoel dat je er niet helemaal alleen in staat.

  1. Zodat je het niet meer allemaal alleen hoeft te dragen.

Soms kan het ontzettend zwaar zijn om allerlei problemen en onzekerheden met je mee te dragen. In je hoofd worden ze vaak alleen maar groter en groter. Misschien heb je het gevoel dat je het zelf allemaal moet oplossen, dat je sterk moet zijn. Je bent juist sterk, door jouw onzekerheden te delen. Je hoeft het niet allemaal alleen te dragen. Iedereen mag om hulp vragen.

  1. Zodat je een klein beetje verlichting kunt voelen.

Vaak kan het al een enorme verlichting geven wanneer je iets kunt delen. Het blijft daardoor namelijk minder in je hoofd hangen. Ik beoordeelde mijn eigen gedachtes en gevoelens vaak heel erg, waardoor ik alles eigenlijk alleen maar erger maakte. Je zult merken dat het verlichting kan bieden wanneer je je niet meer hoeft te schamen voor bepaalde gedachtes of gevoelens en wanneer je niet meer je best doet om deze weg te drukken.

Foto door Pixabay via Pexels

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.