7 Tips om jouw eetstoornis een kop kleiner te maken

Gepubliceerd op 21 juni 2021 om 06:30

Soms kan het ontzettend lastig zijn om tegen je eetstoornis in te gaan, misschien heb je het gevoel dat jouw eetstoornis zó sterk is dat je er helemaal niet tegenin kunt gaan – maar dat is niet waar! Je kunt er zeker tegenin gaan. Je zult dan echter wél zelf moeten geloven dat je er tegenin kunt gaan.

  1. Onderschep je eetstoornisgedachtes.

Hier begint het natuurlijk mee. Het kan soms voelen alsof je eetstoornisgedachtes totaal in jou verweven zitten. Misschien ben je je eigen stem bijna verloren. Probeer echter eens aan de slag te gaan met je gedachtes. Schrijf ze bijvoorbeeld op – zodat je inzicht kunt krijgen in wat jouw eetstoornis jou verteld en wat jij eigenlijk, diep van binnen, zou willen.

Schrijf alles op wat er in jouw hoofd zit en ga die gedachtes vervolgens ontleden. Misschien kun je daar wel iemand om hulp bij vragen.

  1. Deel jouw eetstoornisgedachtes.

Ik schaamde me altijd enorm om mijn eetstoornisgedachtes en durfde ze daarom nooit met iemand te delen. Het heeft me echter enorm geholpen om deze gedachtes met anderen te kunnen gaan delen, niet alleen zodat anderen mij dan konden helpen met relativeren, maar ook omdat het opluchtte om de schaamte te doorbreken.

  1. Relativeer jouw eetstoornisgedachtes.

Probeer tegenover jouw eetstoornisgedachtes eens gezonde of helpende gedachtes te zetten. Ook hierbij kun je iemand anders om hulp vragen. Je kunt meer leren over jouw gedachtes en gevoelens door aan de slag te gaan met G-schema’s. Ik heb hier eerder al eens een video over gemaakt, bekijk deze eens of zoek op internet informatie over G-schema’s.

  1. Doe het tegenovergestelde van wat jouw eetstoornis jou verteld.

Zegt jouw eetstoornis je dat je niet mag ontbijten? Ga ontbijten!

Zegt jouw eetstoornis dat je geen chocolade mag eten? Eet chocolade!

Zegt jouw eetstoornis dat je moet compenseren? Compenseer niet!

  1. Maak afspraken met anderen over het eten.

Het kan soms ontzettend lastig zijn om het allemaal alleen te moeten doen. Jij bent echter de enige die ervoor kan kiezen om te eten. Anderen kunnen je hierin echter wel helpen en steunen, als je bijvoorbeeld afspraken maakt over het eten. Spreek bijvoorbeeld van te voren af met iemand wat je gaat eten en hoe veel je gaat eten. Of maak bijvoorbeeld met iemand een afspraak om een ijsje te gaan halen. Zorg ervoor dat jouw eetstoornis er niet onderuit kan komen. Je eetstoornis heeft het nodig om klemgezet te worden, ook al is dat soms ontzettend moeilijk!

  1. Praat over je gevoelens.

Misschien vind je het ontzettend moeilijk om een eet-uitdaging aan te gaan, maar wil je het diep van binnen wel heel graag. Spreek dit uit naar anderen! Dit helpt anderen om jou beter te begrijpen, maar dit helpt jou ook zodat je meer steun van anderen kunt krijgen.

Heb je schuldgevoelens na het eten? Of heb je de drang om te compenseren? Probeer dat ook bespreekbaar te maken!

  1. Laat de controle en regeltjes los.

Jouw eetstoornis wil het liefst alles onder controle hebben. Misschien ga je wel een uitdaging aan, maar moet je alles wel precies afwegen. Misschien ben je enorm gebonden aan je eettijden, of misschien durf je niemand anders voor je te laten koken. Jouw eetstoornis heeft allerlei regeltjes voor je opgesteld, wees je bewust van deze regels en probeer ze stap voor stap te doorbreken.

 

Foto door Jasmin Chew via Pexels

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.