7 Tips voor een positievere mindset

Gepubliceerd op 31 mei 2021 om 06:30

Ik ben nogal een pessimist. Als er iets mis gaat in mijn leven, dan bedenk ik meteen een heel rampscenario. Ik ga vaak eerder uit van het negatieve, dan van het positieve.

Waarschijnlijk is het een soort zelfbescherming: als ik uitga van het negatieve, kan het alleen maar meevallen. Toch kan het af en toe behoorlijk vervelend zijn om steeds met negatieve gedachtes te worstelen en om telkens te denken dat alles fout zal gaan. De afgelopen jaren heb ik echt wel een positievere mindset gekregen. Ik merk dat ik mijn negatieve gedachtes vaak redelijk snel om kan zetten in iets positiefs, of er in ieder geval iets positiefs uit kan halen. Ik probeer steeds weer op zoek te gaan naar lichtpuntjes – ook op de donkere dagen.

Ik wil jullie graag een aantal tips meegeven die mij hebben geholpen om een positieve mindset te creëren.

 

  1. Dankbaar zijn.

Ik probeer iedere dag een momentje te nemen om stil te staan bij waar ik dankbaar voor ben, dat helpt mij om op een positieve manier naar het leven te kijken.

  1. Focus je op alles wat er wél goed gaat, in plaats van op de dingen die niet goed gaan.

Dit helpt mij enorm! Al zijn het maar kleine dingen, er zijn vaak zó veel dingen om op te noemen die er wél goed gaan. Als je leert om daarop te focussen, merk je vanzelf dat de dingen die minder goed gaan naar de achtergrond verdwijnen.

  1. Zorg voor ontspanning.

Spanning en stress geven je vaak een neerslachtig gevoel. Probeer dan ook om dagelijks ontspanningsmomenten in te plannen.

  1. Geef complimenten.

Geef jezelf en anderen eens wat vaker een compliment. Ik word er vaak ontzettend blij van om anderen blij te maken. Door iemand een compliment te geven, kun je zijn of haar dag vaak al een stuk beter maken en je zult merken dat je eigen gemoedstoestand daardoor ook verbeterd!

  1. Omring jezelf met ‘positieve mensen’.

Als jij mensen om je heen hebt die positief in het leven staan, zal dat aanstekelijk werken. Bescherm jezelf dus door voornamelijk om te gaan met mensen die jou energie geven.

  1. Stop met jezelf met anderen te vergelijken.

We zijn vaak geneigd om te kijken naar wat een ander allemaal beter kan. Probeer je echter te focussen op jezelf en juist te leren van anderen, in plaats van jezelf met anderen te vergelijken.

  1. Leef in het hier en nu.

Probeer eens wat meer stil te staan bij het moment, in plaats van te piekeren over het verleden of over de toekomst.

 

 

 

Foto door Ava Motive via Pexels

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.