De feestdagen...

Gepubliceerd op 20 december 2021 om 06:30

Ja hoor, het is weer zo ver. De feestdagen komen er weer aan. Ik denk dat ik nooit echt een fan zal worden van de kerstdagen. Het eten was jarenlang een grote struggle tijdens de feestdagen. Ik kon daardoor geen minuut genieten. Ik kon simpelweg niet focussen op iets anders dan op het eten. Mijn hoofd zat vol spanning en stress. Wat mocht ik mezelf toestaan om te eten? Mijn hoofd sloeg op hol. Constante twijfels. En als ik dan koos om tóch mezelf uit te dagen, ontstond er paniek. Wat had ik zojuist gedaan? Ik had gefaald. Ik had destijds absoluut niet door wat er allemaal om me heen gebeurde. Ik zat gevangen in mijn hoofd.

Ik besef me nu dat de druk die ik mezelf destijds oplegde om 'gezellig te doen' en mee te eten er juist voor zorgde dat dit absoluut niet lukte. Ik verwachte zó veel van mezelf, dat ik mezelf constant teleur moest stellen. 

Het heeft mij de afgelopen jaren erg geholpen om de focus te leggen op wat er wél lukt en wat er wel haalbaar is. En inmiddels is dat veel meer dan voorheen. 

Ik zal hieronder een aantal tips met jullie delen om die wellicht kunnen helpen om de feestdagen door te komen:

 

  1. Je mag genieten, maar het MOET niet!

Je mag iedere dag genieten. En op deze dagen mag dat al zeker. Ik weet dat het moeilijk is, maar gun jezelf eens iets extra’s. Ga de uitdaging aan, probeer eens iets anders dan normaal. En als het je écht te veel stress geeft om de uitdaging aan te gaan, probeer dan alsnog te genieten van datgene wat jij wel kunt eten en datgene wat jij wel kunt doen. Het draait niet alleen om eten, maar vooral ook om samenzijn. Leg de lat niet te hoog voor jezelf - je mag genieten, maar als dat niet lukt is het ook oké. Doe wat haalbaar is voor jou. 

 

  1. Praat!

Probeer met je familie/vrienden of wie dan ook te praten over wat er in je omgaat! Het kan soms zó veel helpen om alleen al even al je gedachtes er uit te gooien. Iemand anders kan jou ook beter helpen om jouw gedachtes te relativeren.

 

  1. Durf hulp te vragen!

Misschien vind je het eten hartstikke moeilijk, maar wil je wél heel graag mee kunnen doen. Je weet echter dat die eetstoornis heel sterk kan zijn en het je hartstikke moeilijk kan maken… Durf daarom om hulp te vragen bij anderen! Bedenk hoe een ander jou op een moeilijk moment zou kunnen helpen. Misschien is dat door samen een uitdaging aan te gaan? Misschien is dat door samen het menu te bedenken? Of misschien door iemand anders jouw portie te laten opscheppen?

 

  1. Het hoeft niet altijd feest te zijn.

Misschien brengen de feestdagen heel veel emoties en angsten met zich mee. Misschien voel je je helemaal niet blij en ben je totaal niet in een feeststemming. Het mag er allemaal zijn. Je hoeft je niet beter voor te doen omdat het toevallig een feestdag is. Je mag verdrietig zijn. Je mag jouw emoties voelen.

 

  1. Zorg ervoor dat jij aan het roer staat, niet jouw eetstoornis.

Juist op deze moeilijke momenten, zal de eetstoornis keihard schreeuwen. Misschien zal de eetstoornis je wijs maken dat je vooraf of achteraf moet compenseren. Of dat je al dat lekkers helemaal niet verdiend. Dat je aan zult komen als je meer zult eten dan normaal. Probeer eens te bedenken welke gedachtes je tegenover jouw eetstoornisgedachtes kunt zetten. Wil je je hele leven lang al je eten moeten blijven compenseren? Wil je dat jouw eetstoornis altijd in de weg zal blijven staan, zodat je nooit kunt genieten van een gezellig etentje? Of wil jij juist weer gezelligheid kunnen voelen? Wil je ooit weer mee kunnen doen zonder na te denken over wat je daar voor moet doen of laten?

 

Luister naar wat JIJ, diep van binnen, wilt. En handel daar naar.

Maar wees ook niet te streng voor jezelf. Doe datgene wat haalbaar is voor jou.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.