Belemmert jouw perfectionisme je? 5 tips om hiermee om te gaan!

Gepubliceerd op 27 september 2021 om 06:30

Perfectionisme is een obsessief verlangen om handelingen perfect uit te voeren. Dit verlangen kan er voor zorgen dat je overal het beste uit probeert te halen en alles met enorme toewijding zult doen, wat er voor kan zorgen dat je sneller je doelen zult behalen. Perfectionisme kan er echter ook voor zorgen dat je je minderwaardig voelt omdat je het gevoel hebt dat je jouw eigen (te hoge) verwachtingen niet waar kunt maken. Misschien schaam je je hier wel enorm voor – maar durf je dat tegelijkertijd niet toe te geven, wat er voor kan zorgen dat je psychische problemen krijgt.

 

Het verband tussen perfectionisme en een eetstoornis

Veel mensen met een eetstoornis worden beschreven als enorm perfectionistisch. Perfectionisme en een eetstoornis kunnen elkaar enorm versterken en in de weg zitten. Denk bijvoorbeeld aan het nastreven van een ‘perfect’ lichaam. Het perfecte lichaam wordt vaak gezien als een enorm slank lichaam – maar voor iemand met een eetstoornis zal het nooit slank genoeg zijn.

Mensen met perfectionisme zijn tevens enorm kritisch op zichzelf, wat ook erg kenmerkend is voor mensen met een eetstoornis. Je doet het nooit goed genoeg. Perfectionisme zorgt er tevens voor dat je overal veel te veel over na gaat denken omdat je aan bepaalde dingen misschien veel te veel waarde hecht.

Zelf had ik altijd het gevoel dat mijn eten ook ‘perfect’ moest zijn. Het mocht geen rotzooitje op mijn bord zijn en ik moest er alle tijd voor nemen. Als ik bijvoorbeeld snel ergens tussendoor moest eten, voelde het niet goed genoeg. Ook wilde ik alles volgens bepaalde regels eten, ik wilde alle richtlijnen op het gebied van gezondheid naleven. Ik streefde naar een zo perfect mogelijk voedingspatroon. Wat ik me toen niet besefte, was dat mijn extreme drang naar zo gezond mogelijk willen eten en dat allemaal zo goed mogelijk te willen doen er daadwerkelijk toe leidde dat ik alleen maar ongezonder en obsessiever werd.

 

Tips om beter met jouw perfectionisme om te gaan:

  1. Probeer je te beseffen dat het perfecte lichaam niet bestaat. Streven naar een perfect lichaam is dus eigenlijk gedoemd om te mislukken.
  2. Wees niet bang om te falen. Van fouten maken leer je.
  3. Leg de lat eens iets lager. Wees je bewust van je eigen te hoge verwachtingen en probeer eens haalbare verwachtingen voor jezelf op te stellen!
  4. Bestempel eten niet als ‘goed’ of ‘slecht’ – er is geen perfect voedingspatroon.
  5. Geef niet op als iets te groot, moeilijk, of onbereikbaar lijkt en jij het gevoel hebt niet aan je eigen verwachtingen te kunnen voldoen. Probeer jouw uiteindelijke doel op te delen in kleine, haalbare stappen.

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.