Hoe bied ik weerstand tegen mijn eetstoornisgedachtes?

Gepubliceerd op 19 april 2021 om 06:30

Het doel van een eetstoornis is simpelweg om jou het leven te ontnemen. Sorry, leuker kan ik het echt niet maken.

In deze blog vertel ik iets over een aantal doelen die mijn eetstoornis voor mij (en jou) heeft bedacht. Natuurlijk weet ik dat dit bullshit is, maar het is wél datgene wat mijn eetstoornis constant van mij vraagt. Om tegen mijn eetstoornisgedachtes in te gaan, helpt het mij enorm om te bedenken wat nou écht mijn doelen zijn. Wat is er nou écht belangrijk in het leven?

Ook dat zal ik in deze blog vertellen. Als ik daar over nadenk, dan besef ik me pas hoe doelloos de doelen van mijn eetstoornis zijn.

Hopelijk besef jij dat ook na het lezen van deze blog.

 

Foto door Kat Jayne via Pexels

 

De allerbelangrijkste doelen volgens mijn eetstoornis:

 

  •  Zo min mogelijk eten.

Ik mag niet toegeven aan honger. Toegeven aan honger is zwak volgens mijn eetstoornis. Als ik toegeef aan mijn honger zal ik mijn doel nooit bereiken. Ik moet zo min mogelijk eten. Mijn eetstoornis verteld me dat ik alleen maar gelukkig kan worden door streng voor mezelf te zijn en mezelf zo veel mogelijk te ontzeggen. Dan zal ik een lichaam krijgen waar ik tevreden mee kan zijn.

  •  Zo veel mogelijk bewegen.

Ik moet de hele dag actief bezig zijn. Stilzitten maakt me dik en lui. Alles wat ik eet, zal ik moeten compenseren door te bewegen.

  • Afvallen

Het gevoel dat ik dat getalletje steeds meer naar beneden kan brengen, doet mij goed. Ik ben eindelijk ergens goed in.

  • Streng zijn voor mezelf.

Ik mag geen plezier hebben. Ik mag niet genieten. Ik moet luisteren naar wat mijn eetstoornis mij zegt dat ik moet doen, alleen dan kan ik tevreden zijn.

  • Altijd de ‘beste’ zijn.

Ik moet er naar streven om altijd de dunste te zijn. Degene te zijn die het meest sport. Of degene te zijn die het minst eet.

 

 

De daadwerkelijk belangrijkste doelen:

 

  • Mezelf kunnen zijn.

Een van de belangrijkste dingen in het leven, naar mijn idee, is om mezelf te kunnen zijn. Om mezelf te kunnen accepteren zoals ik ben en dus ook mijn gewicht en lichaam te kunnen accepteren zoals het is. Om niet langer mijn honger te hoeven onderdrukken en te durven vertrouwen op mijn lichaam.

  • Doen wat ik leuk vind om te doen.

Ik wil datgene kunnen doen wat ik leuk vind om te doen. Ik wil een baan vinden waar ik plezier en voldoening uit haal en ik wil niet langer bezig zijn met wat anderen van mij verwachten.

  • Mezelf omringen met lieve mensen.

Wie je om je heen hebt, is veel belangrijker dan wat je om je heen hebt. Samenzijn met mensen die ik liefheb is voor mij ontzettend waardevol.

  • Tevreden kunnen zijn.

Tevreden zijn met mijn lichaam, maar ook met wie ik ben en wat ik doe vind ik een ontzettend belangrijk doel. Af en toe stilstaan en tevreden zijn met wat ik al allemaal heb bereikt, in plaats van steeds meer te willen.

  • Genieten

Niet alleen van eten, maar ook van rust, of van fijne momentjes. Geluk weer durven toelaten in mijn leven en mezelf weer gunnen om te mogen genieten.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.