Lief zijn voor mezelf

Gepubliceerd op 8 maart 2021 om 06:30

Ik vind het nog ontzettend lastig om lief te zijn voor mezelf.

Ik verschuif telkens mijn eigen grenzen; ik straf mezelf af om wat ik denk en voel.

Ik mag niet eten wat ik wil eten. Ik eis te veel van mijn lichaam.

Ik verdien geen rust.

 

Ik loop er de laatste tijd ontzettend vaak tegenaan dat ik het moeilijk vind om lief te zijn voor mezelf.

Eindelijk heb ik mijn boek uitgebracht! Ik ben er ontzettend blij mee en er was dan ook een klein momentje van trots toen ik het boek eindelijk in mijn handen had.

Vlak daarna kwamen de kritische gedachtes alweer naar boven – wat nu?

Nu zou ik moeten gaan zorgen dat mijn boek goed verkocht zou gaan worden.

Ik zou moeten gaan zorgen dat mijn boek ruim onder de aandacht zou worden gebracht.

 

Ik twijfelde lang over hoe veel boeken ik zou bestellen voor eigen verkoop, ik nam een risico en kocht best wat dozen in bij mijn uitgever. Het maakte me onzeker; ik wist niet of ik die boeken wel kwijt zou gaan krijgen, maar tegelijkertijd voelde ik een kracht in me die alles er voor wilde doen om die boeken te gaan verkopen!

 

En nu, nu zijn die boeken bijna allemaal verkocht. Mijn grens verschuift weer; ik moet nog veel meer boeken verkopen!

Hoe veel boeken zou een ander verkopen? Misschien verkoopt een ander er wel meer!

Ondertussen zie ik allerlei andere boeken en schrijvers voorbij komen op sociale media, die het naar mijn gevoel allemaal veel beter voor elkaar hebben dan ik. De een heeft veel meer volgers, de ander schrijft veel beter. Mijn onzekerheid neemt toe en alle kracht in me lijkt weer te zijn verdwenen.

 

Ik weet dat het nergens op slaat. Dat ik me niet telkens moet vergelijken met een ander én dat ik best eens lief voor mezelf mag zijn. Ik mag best wel trots zijn op alles wat ik in de afgelopen maanden heb bereikt en opgezet.

Waarom moet het altijd meer?

Waarom moet het altijd beter?

Waarom ben ik voor mezelf veel strenger dan voor een ander?

 

Natuurlijk hoop ik dat ik mezelf iedere dag kan verbeteren, maar tegelijkertijd probeer ik ook steeds meer stil te staan bij alles wat ik al heb bereikt. Soms mag ik daar best even trots op zijn. Soms mag ik best wel even lief voor mezelf zijn.

 

Laat dit ook een reminder voor jou zijn! Wees eens trots op jezelf en behandel jezelf eens zoals je een ander ook zou behandelen.  Je hoeft niet altijd streng voor jezelf te zijn. Je hoeft niet altijd beter te zijn dan een ander.

 

Leer van anderen en haal daar kracht uit, in plaats van met jaloezie naar een ander te kijken! Dat is wat ik ook steeds meer probeer te doen. En ooit, ooit hoop ik dat ik net zo lief voor mezelf kan zijn als dat ik voor een ander ben.

 

Foto door Pixabay via Pexels

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.