Heb je jezelf ooit betrapt op het pulken aan je huid? Misschien aan een korstje, een klein bultje of een oneffenheid die je ‘weg’ wilt hebben? Voor sommigen is het een gewoonte, voor anderen een hardnekkige en vaak oncontroleerbare drang die diepe sporen nalaat. Maar waarom doen we dit eigenlijk? En wat heeft dit te maken met onderdrukte spanning en lichaamsbewustzijn?
De verborgen functie van skin-picking
Skin-picking, ook wel dermatillomanie genoemd, is meer dan alleen een slechte gewoonte. Het is een manier waarop ons zenuwstelsel probeert om te gaan met innerlijke spanning. Vaak gebeurt het onbewust, bijvoorbeeld tijdens het nadenken, stressvolle momenten of wanneer je even niets te doen hebt. Het geeft een tijdelijke vorm van controle en kan zelfs een vorm van zelfregulatie zijn – een manier om spanning af te voeren zonder dat we ons ervan bewust zijn.
Een verlangen om meer te voelen?
Een interessante invalshoek is dat skin-picking een manier kan zijn om meer te voelen. Wanneer we ons losgekoppeld voelen van ons lichaam – door stress, trauma of overweldigende emoties – kan fysieke prikkeling een manier zijn om weer ‘terug te komen’ in ons lijf. Het pulken, knijpen of krabben aan de huid veroorzaakt een directe, voelbare sensatie die ons in het moment brengt. Op die manier kan het een (onbewuste) poging zijn om onszelf weer te ervaren en te reguleren.
Mensen die last hebben van skin-picking zullen dit vooral doen in tijden van verhoogde spanning of emotionele onrust. Ik heb hier zelf ook jarenlang last van gehad en merk nu nog steeds vaak dat als ik veel last heb van spanning, ik dan aan mijn huid of aan wondjes ga pulken.
Van zelfdestructie naar zelfbewustzijn
Wat kan nou helpen om hiermee te stoppen? Hoe kun je op een gezondere manier om leren gaan met spanning? De sleutel ligt, naar mijn idee, voornamelijk in lichaamsbewustzijn: het opnieuw verbinden met ons lichaam op een manier die niet schadelijk is.
Wat je zou kunnen doen:
- Herken de triggers – Wanneer en waar doe je het? Wat voel je vlak ervoor? Door patronen te herkennen, kun je bewustwording creëren.
- Vervang de gewoonte – Gebruik een stressbal, een gladde steen of een ander object om je handen bezig te houden als de drang opkomt.
- Verken je emoties – Wat probeert je lichaam je te vertellen? Kun je ruimte maken voor spanning zonder die direct kwijt te willen?
- Lichaamswerk – Yoga, ademhalingsoefeningen of meditatie kunnen helpen om meer in je lichaam te zakken zonder destructieve copingmechanismen.
- Zachtheid naar jezelf – Veroordeel jezelf niet. Skin-picking is niet stom of schaamtevol, het is een teken van een diepere behoefte aan zelfregulatie.
Skin-picking is geen op zichzelf staand fenomeen, maar een uiting van iets dat zich onder de oppervlakte afspeelt. Door er met nieuwsgierigheid naar te kijken in plaats van met oordeel, kunnen we het zien als een uitnodiging om beter voor onszelf te zorgen. Misschien is het niet de huid die onze aandacht vraagt, maar de onderliggende spanning die ons lichaam probeert te verwerken. Wat zou er gebeuren als je die spanning durft te voelen, zonder jezelf te beschadigen?
