Hoe vrienden en familie kunnen ondersteunen bij het herstellen van een eetstoornis

Gepubliceerd op 4 maart 2024 om 06:30

Het herstel van een eetstoornis (voedings- en lichaamsgerichte coping) is een uitdagende reis die niet alleen de persoon met de stoornis beïnvloedt, maar ook de mensen om hen heen. Vrienden en familie spelen een cruciale rol in het bieden van ondersteuning en hulp tijdens dit proces. In dit blogartikel zal ik een aantal effectieve manieren delen die kunnen helpen om iemand te ondersteunen die worstelt met een eetstoornis.

 

Empathisch luisteren en communiceren:

Een van de eerste stappen die vrienden en familie kunnen zetten, is het ontwikkelen van een communicatieomgeving waarin de persoon met de eetstoornis zich gehoord en begrepen voelt. Onderzoek door Thompson-Brenner et al. (2018) benadrukt het belang van empathisch luisteren om de emotionele uitdagingen van de persoon met de eetstoornis te begrijpen. 

 

Familie betrekken in de behandeling:

Het integreren van steun van vrienden en familie in het behandelingsproces kan ontzettend waardevol zijn. Uit verschillende onderzoeken blijkt het belang van een gezinsgerichte aanpak bij de behandelingen van eetstoornissen (Lock et al., 2010). 

 

Het creëren van een ondersteunende omgeving:

Een ondersteunende omgeving thuis en in sociale contexten draagt bij aan het herstelproces en kan zelfs de kans op herstel vergroten. Vrienden en familie kunnen bijdragen aan het bevorderen van een motiverende sfeer. Een ondersteunende omgeving betekend bijvoorbeeld een omgeving waarin negatieve opmerkingen over uiterlijk, gewicht en eetgewoonten worden vermeden. Wanneer de persoon zelf echter negatief oordeelt over zijn of haar uiterlijk of gewicht, probeer hem of haar dan vooral te ondersteunen in plaats van het weg te wuiven. Open en eerlijke communicatie is essentieel. Dit betekent dat vrienden en familie een omgeving zouden moeten creëren waarin de persoon met de eetstoornis zich vrij voelt om over zijn of haar gevoelens, uitdagingen en successen te praten.

 

Grenzen stellen en zelfzorg:

Het bieden van ondersteuning betekent ook het stellen van grenzen en het zorgen voor de eigen gezondheid. Onderzoek van Dimitropoulos et al. (2015) benadrukt het belang van zelfzorg voor vrienden en familieleden om duurzame ondersteuning te kunnen bieden. Er zijn tegenwoordig groepen voor ouders en naasten waarin ervaringen kunnen worden gedeeld, dit kan wellicht helpen om de zwaarte van het hele proces wat beter te kunnen dragen. Het kan voor buitenstaanders namelijk vaak moeilijk zijn om de impact van een eetstoornis op het gezin te begrijpen waardoor het lastig kan zijn om hier met anderen over te praten, terwijl dit wel belangrijk is om zelf staande te kunnen blijven. Wanneer je het als naaste moeilijk hebt met de hele situatie, zoek hier dan zeker hulp bij en praat erover!

 

Samengevat: Wat werkt?

  • Actief luisteren zonder te oordelen.
  • Het uiten van bezorgdheid op een niet-oordelende manier.
  • Deelnemen aan systeemtherapie of samenwerken met behandelaren.
  • Het vermijden van negatieve opmerkingen over uiterlijk of gewicht.
  • Open en eerlijke communicatie.
  • Zelf op zoek gaan naar emotionele ondersteuning zoals het bijwonen van ondersteuningsgroepen voor ouders en naasten.
  • Liefde.

 

Heb je nog vragen over de ondersteuning van jouw naaste? Neem gerust contact met mij op via shannon@mijneetstoornisenik.nl

Omdat ik de laatste tijd veel vragen krijg, zal ik binnenkort een online sessie organiseren waarin je jouw vragen kunt stellen en wellicht kunt leren van de vragen van anderen. Je kunt je aanmelden via email.

 

Dimitropoulos, G., Freeman, V. E., Allemang, B., Couturier, J., McVey, G., Lock, J., & Le Grange, D. (2015). Family-based treatment with transition age youth with anorexia nervosa: A qualitative summary of application in clinical practice. Journal of Eating Disorders, 3(1), 1–12.

 

Homan, K. J., & Tylka, T. L. (2012). Development and exploration of the gratitude, resentment, and appreciation test—revised (GRAT-R), a self-report questionnaire for measuring gratitude. Psychological Assessment, 24(2), 443–455.

 

Lock, J., Le Grange, D., Agras, W. S., & Dare, C. (2010). Treatment manual for anorexia nervosa: A family-based approach (2nd ed.). Guilford Press.

 

Thompson-Brenner, H., Glass, S., & Westen, D. (2018). Affective disturbance in eating disorders: Inference from perceptual and representational perspectives. International Journal of Eating Disorders, 51(4), 343–354.