Hoe zet je de knop om?

Gepubliceerd op 13 september 2021 om 06:30

Ik denk dat dit voor zowel mensen die kampen met een eetstoornis als hun naasten een vraag is die geregeld in hun hoofd voorbij komt: Hoe zorg je er nou voor dat je die knop omzet?

Je hebt genoeg verhalen van anderen gelezen en gehoord, je weet dat het mogelijk is, maar waarom lukt het jou dan niet? En wanneer gaat het dan wél lukken?

 

Als ik eerlijk ben, dan denk ik dat je deze vraag vooral los moet laten. Er bestaat geen knop, er bestaat geen dag waarop alles ineens goed voelt. Er komt geen dag waarop jij ineens het licht ziet en dat knopje in jouw hoofd om kunt zetten.

Sorry als ik je hiermee teleurstel. Maar misschien kan mijn uitleg hierover je geruststellen.

 

Ik heb lang gedacht dat ik die knop nooit om zou kunnen zetten. Ik bleef eindeloos op zoek naar die knop. Waarom was die knop toch zo moeilijk te vinden? Soms betwijfelde ik of ik de knop wel wilde vinden… Het voelde eerlijk gezegd ook ontzettend eng om me te bedenken dat ik al die gedachtes in mijn hoofd niet meer zou hebben, dat mijn eetstoornis ineens verdwenen zou zijn… Want wat bleef er dan nog van mij over? En zou ik dan niet compleet doorslaan? Zou ik dan dik worden?

 

Wat ik je wil vertellen is dat er niet ineens een dag komt waarop je wakker wordt en alles makkelijker lijkt: Een dag waarop je je gelukkiger voelt en ineens alle kracht hebt om tegen jouw eetstoornisgedachtes in te gaan. Ga daar dus ook niet op wachten, want dan kun je eindeloos wachten.

 

In plaats daarvan zal je moeten beginnen met stappen zetten, ook al voelt het niet goed. Ook al schreeuwt de eetstoornis dat je het niet moet doen. Hoe langer jij wacht, hoe moeilijker het wordt om stappen te gaan zetten…

 

En als je een paar stappen hebt gezet, dan ben je misschien wel weer geneigd om stappen terug te zetten. Want, zoals ik al zei, die knop die is niet ineens omgezet – het voelt niet ineens allemaal beter. Het heeft tijd nodig. Jouw hoofd en jouw lichaam hebben tijd nodig om te genezen. Geef jezelf dan ook die tijd en besef je dat jouw gedachtes geen feiten zijn. Jouw eetstoornis heeft jou allerlei leugens laten geloven, het is nu tijd om deze leugens uit te wissen. Je hebt zó vaak tegen jezelf gezegd dat eten niet goed voor je was, nu zal je nog vaker tegen jezelf moeten gaan zeggen en bewijzen dat eten wél goed voor je is, alleen op die manier kun je de leugens in jouw hoofd uitwissen.

 

Het zal niet goed voelen om tegen je eetstoornis in te gaan, het zal nooit goed voelen om tegen die eetstoornis in te gaan – maar hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het je af zal gaan. Het is de kracht van herhaling die ervoor zorgt dat je een nieuwe veiligheid kunt gaan creëren. Een nieuwe realiteit.

 

Dus alsjeblieft, staar je niet langer blind op het vinden van die knop. Wacht niet totdat het goed zal voelen, maar breek door al je angsten heen. Schreeuw terug als jouw eetstoornis schreeuwt. Verstop je niet, maar spreek je gevoelens uit. Vraag om hulp. Wacht niet tot morgen, maar start vandaag.

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.