Het herstelproces van een voedings- en lichaamsgerichte coping (eetstoornis) is vaak langdurig en complex. Een van de grootste uitdagingen tijdens dit proces is het omgaan met de verwachtingen en druk vanuit je omgeving. Mensen om je heen kunnen onbedoeld verwachtingen hebben die moeilijk zijn om mee om te gaan. Meestal komt dit voort uit bezorgdheid, onbegrip of onwetendheid over de complexiteit van een eetstoornis. In dit blog zal ik delen wat zou kunnen helpen om hiermee om te gaan.
Probeer open te zijn over wat wel en niet werkt voor jou.
Mensen in je omgeving zullen willen dat je gezond bent, dat je weer ‘normaal’ eet en je je gelukkig voelt. Deze goedbedoelde zorgen kunnen echter soms voelen als druk. Dingen die misschien voor anderen vanzelfsprekend zijn, zoals samen uit eten gaan of complimenten over je uiterlijk, kunnen voor iemand die aan het herstellen is van een eetstoornis enorm ingewikkeld zijn.
Door eerlijk te zijn over je grenzen, kan de druk die je voelt wellicht verminderen en creëer je ruimte voor een meer ondersteunende omgeving. Ook kan het helpen om openheid te geven over wat bepaalde complimenten met jou doen, zodat jouw omgeving beter kan begrijpen wat er in jou omgaat.
Maak duidelijk dat herstel een proces is dat niet altijd zichtbaar is.
Je mentale gezondheid en emotionele welzijn zijn net zo belangrijk als het fysieke herstel. Als je merkt dat mensen onrealistische verwachtingen hebben, zoals "Je ziet er toch gezond uit, je bent vast weer helemaal beter", wees dan geduldig en leg uit dat herstel van een eetstoornis diepgaander is.
Een eetstoornis gaat vaak gepaard met gevoelens van controle, perfectionisme en zelfafwijzing. Herstellen betekend dat je leert om je emoties te reguleren en jezelf leert te accepteren. Mensen verwachten misschien dat je 'beter' bent zodra je gewicht toeneemt of je er gezonder uitziet. Maar herstel gaat over veel meer dan alleen het fysieke aspect.
Stel duidelijke grenzen.
Je mag ‘nee’ zeggen tegen dingen die niet goed voor je voelen, zonder je daar schuldig over te voelen. Mensen kunnen teleurgesteld zijn, maar jouw herstel gaat voor.
Tijdens je herstelproces is het essentieel dat je leert je eigen grenzen te bewaken. Je bent niet verplicht om aan de verwachtingen van anderen te voldoen, vooral als deze verwachtingen niet in lijn liggen met jouw herstel. Misschien wil iemand dat je weer ‘zoals vroeger’ wordt, maar het is belangrijk te beseffen dat je niet teruggaat naar de oude versie van jezelf. Je groeit, je verandert, en dat is goed.
Bereid je voor op sociale situaties door van tevoren te bedenken wat voor jou haalbaar is.
Eén van de moeilijkste aspecten van het omgaan met verwachtingen kan sociale druk zijn. Uitnodigingen voor etentjes, feestjes of vakanties kunnen overweldigend voelen. Je omgeving begrijpt misschien niet waarom je bepaalde situaties moeilijk vindt en kan aandringen om mee te doen.
Bereid je voor op deze situaties door van tevoren te bedenken wat voor jou haalbaar is. Het kan helpen om van tevoren met een vertrouwd persoon af te stemmen wat je wel en niet prettig vindt, zodat je tijdens de situatie niet overrompeld wordt door verwachtingen van anderen.
Wees open over hoe anderen je kunnen helpen.
Het is belangrijk om te erkennen dat je niet alles alleen hoeft te doen. Het herstelproces van een voedings- en lichaamsgerichte coping (eetstoornis) vraagt veel van je, en het is volkomen normaal om steun te zoeken. Leg aan je omgeving uit wat ze kunnen doen om jou te ondersteunen, in plaats van te oordelen of te verwachten dat je aan bepaalde normen voldoet.
Misschien wil je gewoon iemand die naar je luistert, zonder oplossingen te hoeven aandragen. Of misschien helpt het als iemand met je meegaat naar moeilijke afspraken.
Het belangrijkste: je hoeft niet te voldoen aan de verwachtingen van anderen.
Jouw herstel heeft prioriteit. Wellicht ligt datgene wat voor jou op dit moment haalbaar is niet op één lijn met de verwachtingen van jouw omgeving. Praat daarover en geef aan wat jij nodig hebt. Voor je omgeving kan het vaak ontzettend moeilijk zijn om te begrijpen hoe moeilijk het bijvoorbeeld kan zijn om te gaan uit eten of in het bijzijn van anderen te eten.
Durf je eigen pad te bewandelen en wees geduldig met jezelf. Omring je met mensen die je hierin ondersteunen!